Στην ανακάλυψη ενός πάλσαρ που διατρέχει το διάστημα με ταχύτητα 2,5 εκατ. μιλίων/ώρα προχώρησαν οι αστρονόμοι. Η ταχύτητα του είναι τόσο μεγάλη, που θα μπορούσε να καλύψει την απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης σε μόλις 6 λεπτά.
Η ανακάλυψη του έγινε χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi Gamma-ray της NASA και το τηλεσκόπιο Karl G. Jansky Very Large Array (VLA).

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα πάλσαρ πρόκειται για αστέρες νετρονίων με τεράστια πυκνότητα, που περιστρέφονται πολύ γρήγορα και δημιουργούνται μετά την έκρηξη ενός τεράστιου αστέρα. Το συγκεκριμένο ονομάστηκε PSR J0002 + 6216 και διαθέτει μια «ουρά» ραδιοεκπομπής ακτίνων γάμμα που εκπέμπει κατευθείαν προς τα συντρίμμια από μια πρόσφατη έκρηξη σουπερνόβα.

«Χάρη στην πολύ στενή ουρά του που μοιάζει με βέλος και την πολύ ιδανική γωνία θέασης, μπορούμε να εντοπίσουμε αυτό το pulsar κατευθείαν στην γενέτειρά του», δήλωσε ο Φραν Σίνζελ, αστρονόμος στο Εθνικό Παρατηρητήριο Αστρονομίας (NRAO) στο Νέο Μεξικό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τεράστια ταχύτητα του συγκεκριμένου πάλσαρ οφείλεται στον τρόπο γέννησής του. Πριν από περίπου 10.000 χρόνια η τεράστια αλλά ανομοιογενής έκρηξη σούπερνόβα εκτόξευσε το πάλσαρ με ταχύτητα 2,5 εκατ. μιλίων/ώρα κι από τότε συνεχίζει να ταξιδεύει στο αχανές διάστημα με το ίχνος του να φτάνει πλέον τα 13 έτη φωτός, σηματοδοτώντας την εκρηκτική αφετηρία του.

«Περαιτέρω μελέτη αυτού του φαινομένου θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα πώς αυτές οι εκρήξεις είναι σε θέση να εκτοξεύσουν τα αστέρια νετρονίων σε τέτοια υψηλή ταχύτητα».
Να σημειώσουμε πως το πάλσαρ βρίσκεται περίπου 6.500 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό της Κασσιόπης. Περιστρέφεται με συχνότητα 8,7 στροφές το δευτερόλεπτο, δημιουργώντας μια δέσμη ακτίνων γάμμα σε κάθε περιστροφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου