
Ο ανιχνευτής New Horizons της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας μας έστειλε και άλλες εικόνες του Πλούτωνα λαμβάνοντας θέα των παράξενων πεδιάδων του παγωμένου νάνου πλανήτη.
Μια περιοχή, η οποία έχει πάρει το όνομά της από τον σοβιετικό δορυφόρο Σπούτνικ, εμφανίζει μια επίπεδη έκταση η οποία χωρίζεται σε πολύγωνα.
Στις άκρες της εν λόγω περιοχής έκτασης 30 χιλιομέτρων, υπάρχουν γούρνες που γεμίζουν με σκούρο υλικό ακόμα και κάποια μικρά αναχώματα.
Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη μιας επιφάνειας με εξογκώματα λόγω της ήπιας θέρμανσης που έρχεται από τα κάτω.
Αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και το αποτέλεσμα κάποιας διαδικασίας συστολής υλικών που εξατμίζονται στην ατμόσφαιρα. Τρόπος αντίθετος σε αυτόν που οι ρωγμές λάσπης σχηματίζονται στη Γη.
Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας λένε ότι προσπαθούν να μην οδηγηθούν σε πρόωρα συμπεράσματα - σίγουρα όχι μέχρι να πάρουν περισσότερα στοιχεία από το διαστημικό σκάφος.
«Όταν είδα για πρώτη φορά την εικόνα του Σπούτνικ αποφάσισα ότι πρέπει να το ονομάσουμε έτσι καθώς πρόκειται για ένα έδαφος που δεν μπορεί εύκολα να εξηγηθεί», δήλωσε ο Jeff Moore, ο οποίος ηγείται της γεωλογικής και γεωφυσικής απεικόνισης της ομάδας των νέων οριζόντων.
Για πρώτη φορά η ομάδα της αποστολής έδειξε την εικόνα του Nix, του μικρότερου φεγγαριού του Πλούτωνα, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να αναλυθεί, καθώς στη μεγαλύτερη δυνατή μεγέθυνσή του είναι μόνο 15 pixels. Παρ 'όλα αυτά, οι ερευνητές μπορούν να έχουν τώρα μια ιδέα του σχήματος και του μεγέθους του- έχει πλάτος περίπου 40 χιλιόμετρα.
Άλλες μετρήσεις του ανιχνευτή εμφανίζουν την πλούσια σε άζωτο ατμόσφαιρα του Πλούτωνα, η οποία πιθανόν χάνεται με ένα ρυθμό περίπου 500 τόνων ανά ώρα και απομακρύνεται από το ρεύμα των ενεργητικά φορτισμένων σωματιδίων που έρχονται από τον Ήλιο.
Το μικρό μέγεθος του Πλούτωνα (2.370 χιλιόμετρα διάμετρο) σημαίνει ότι το άζωτο δεν μπορεί να καταλήξει στην ατμόσφαιρα, έτσι ρέει στο διάστημα, σχηματίζοντας μια μακρά ιονισμένη ουρά η οποία πηγαίνει στην ίδια κατεύθυνση με όλα αυτά τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου. Το New Horizons έχει στείλει πίσω κάποια πρώτα στοιχεία σχετικά με αυτή τη διαδικασία.
Ακόμα κι αν η ομάδα έχει διανύσει πάνω από τρία εκατομμύρια χιλιόμετρα πέρα από το σύστημα του Πλούτωνα, υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε από την εξέταση του κατόπτρου.
Η τελική ολοκληρωμένη εικόνα θα υπάρχει στις 30 Ιουλίου, με το spin-up το οποίο θα γίνει μία ημέρα αργότερα.
Οι Νέοι Ορίζοντες στη συνέχεια θα στείλουν πίσω όλα τα δεδομένα της - περίπου 50 gigabits - σε συμπιεσμένη μορφή, αρχίζοντας από το Σεπτέμβριο.
«Για να έχουμε τα πάντα σε κάθε μορφή θα χρειαστούμε 16 μήνες», δήλωσε ο καθηγητής Stern.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου