Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Τα ταξίδια στο βαθύ διάστημα θα καταστρέψουν το γαστρεντερικό σύστημα των αστροναυτών

Βέβαιη η ανάπτυξη καρκινικών όγκων
Το διάστημα είναι το πιο επικίνδυνο περιβάλλον για τον άνθρωπο και ένας κίνδυνος είναι ίσως ο πιο ύπουλος από όλους. Η κοσμική ακτινοβολία επηρεάζει με πολλούς τρόπους το ανθρώπινο σώμα και με τα σχέδια για ταξίδι στον Άρη να πλησιάζουν, οι έρευνες για αυτό τον τομέα αυξάνονται συνεχώς. Μία από αυτές, του Πανεπιστημίου του Georgetown αποκαλύπτει πως όταν το γαστρεντερικό σύστημα βομβαρδίζεται με κοσμική ακτινοβολία (GCR), η λειτουργία του αλλάζει με αποτέλεσμα την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο στομάχι και το έντερο.
Στη Γη μας προστατεύει η μαγνητόσφαιρα, ενώ έως τώρα δεν υπάρχει τεχνολογία που μπορεί να προστατεύσει τους αστροναύτες από την CGR. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν τα πειράματα σε ποντίκια, εκθέτοντάς τα σε μικρές δόσεις ακτινοβολίας. Ανακάλυψαν πως τα ποντίκια δεν μπορούσαν να απορροφήσουν επαρκώς τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού και ανέπτυσσαν καρκινικούς πολύποδες.
Καταγράψαμε τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στο βαθύ διάστημα σε μερικά κρίσιμα όργανα, αλλά πιστεύουμε πως παρόμοια ζημιά μπορεί να γίνει και σε πολλά άλλα όργανα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τις επιπτώσεις εκ των προτέρων, ώστε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τους μελλοντικούς διαστημικούς ταξιδιώτες μας.

H NASA αναζητά εναλλακτικά σχέδια για τις αποστολές στο διάστημα

H NASA αναζητά εναλλακτικά σχέδια για τις αποστολές στο διάστημα: Μετά το ατύχημα που σημειώθηκε την Πέμπτη κατά την εκτόξευση του πυραύλου - Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εμφανίστηκε απόλυτα πεπεισμένος για την ασφάλεια και την αξιοπιστία των ρωσικών πυραύλων Soyuz

Aνακαλύφθηκε ο «Υπερίων», ο κοσμικός τιτάνας του σύμπαντος

Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία.

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε μια τιτάνια δομή στο πρώιμο σύμπαν, η οποία υπήρχε ήδη 2,3 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Μπιγκ Μπανγκ). Πρόκειται για τον «Υπερίωνα», όπως ονομάσθηκε, ένα πρωτο-σμήνος γαλαξιών, που είναι η μεγαλύτερη κοσμική δομή που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα σε τόσο μακρινή απόσταση στο χρόνο και στο χώρο.
Οι αστρονόμοι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics», χρησιμοποίησαν για τις παρατηρήσεις τους το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.
Ο Υπερίων -που ήταν ένας Τιτάνας της ελληνικής μυθολογίας- εκτιμάται ότι είχε (όταν το φως του ξεκίνησε το μακρινό ταξίδι του για τη Γη πριν από 11,5 δισεκατομμύρια χρόνια) μάζα πάνω από ένα εκατομμύριο δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου μας. Η ανακάλυψη μιας τόσο γιγάντιας κοσμικής δομής στη νεανική ηλικία του σύμπαντος εξέπληξε τους αστρονόμους.
«Είναι η πρώτη φορά που μια τόσο μεγάλη δομή ανακαλύπτεται στο πρώιμο σύμπαν. Φυσιολογικά, τέτοιες δομές έχουν εντοπισθεί σε πιο πρόσφατες περιόδους, που σημαίνει ότι το σύμπαν είχε στη διάθεσή του πολύ περισσότερο χρόνο για να εξελιχθεί και να δημιουργήσει τόσο πελώρια πράγματα. Ήταν μια έκπληξη να δούμε ότι κάτι τέτοιο είχε κιόλας εξελιχθεί, όταν το σύμπαν ήταν σχετικά νέο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Όλγκα Κουτσιάτι του Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Ιταλίας στη Μπολόνια.
Ο Υπερίων, που βρίσκεται στον αστερισμό του Εξάντος, εκτιμάται ότι ήταν τουλάχιστον 5.000 φορές μεγαλύτερος από το γαλαξία μας και στο μεταξύ θα έχει μεγαλώσει πολύ περισσότερο.
(Με πληροφορίες από Reuters)

Διάστημα: Τα ισχυρά μαγνητικά πεδία «ανάβουν τις μηχανές» στις Μαύρες Τρύπες

Μαύρες Τρύπες… Το μεγάλο μυστήριο του Διαστήματος, αλλά και η μεγάλη «βιβλιοθήκη» στην οποία περιέχονται -πιθανόν- τα μυστικά του Σύμπαντος. Χιλιάδες ερωτηματικά περιβάλλουν το πιο «σκοτεινό», αλλά συνάμα και πιο εντυπωσιακό φαινόμενο στο Διάστημα, καθώς οι επιστήμονες εξετάζουν διάφορα σενάρια, όπως η διασύνδεση μέσω μίας Μαύρης Τρύπας διαφορετικών σημείων μέσα σε έναν Γαλαξία, αλλά τη μεταφορά υλικών που συνθέτουν ένα ηλιακό σύστημα, ή ακόμη και ολόκληρους Γαλαξίες, σε μία πιο μεγάλη διάσταση. Καθώς η έρευνα των αστροφυσικών ακολουθεί τη διαδρομή της στο σκοτεινό Διάστημα, η τελευταία διαπίστωση ότι οι Μαύρες Τρύπες «ενεργοποιούνται» μέσω των ισχυρών μαγνητικών πεδίων, ισοδυναμεί με ένα καθοριστικό βήμα προς την κατεύθυνση της κατανόησης του συμπαντικών διαστάσεων φαινομένου.
How Black Hole are formed? | Discover Science
Όπως ανακοίνωσε η NASA, οι παράλληλοι πίδακες, στοιχείο που αποδεικνύει την παρουσία μίας Μαύρης Τρύπας, αποτελούν την ισχυρότερη ένδειξη-απόδειξη, ότι στο κέντρο των περισσοτέρων γαλαξιών κρύβονται υπερμεγέθεις Μαύρες Τρύπες. Κάποιες από αυτές, έχει αποδειχθεί ότι είναι ενεργές, απορροφώντας υλικό, ακόμη και ολόκληρα άστρα και πλανήτες,. Κοινή συνισταμένη των ενεργών Μαύρων Τρυπών, στην έως τώρα μελέτη, είναι η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων ισχυρών μαγνητικών πεδίων στη σφαίρα λειτουργίας τους.
Πρόσφατες παρατηρήσεις του SOFIA, του Στρατοσφαιρικού Παρατηρητηρίου για την Υπέρυθρη Αστρονομία, ενισχύουν την παραπάνω διαπίστωση. Τα στοιχεία του SOFIA υποδεικνύουν ότι τα μαγνητικά πεδία παγιδεύουν και περιορίζουν τη σκόνη κοντά στο κέντρο του ενεργού γαλαξία Cygnus A, καθώς τροφοδοτούν με το υλικό αυτό την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του.
BLACK HOLES Full Documentary Penetrating the Mystery of Singularities
Η μελέτη μέσω του συστήματος SOFIA δείχνει ότι τα μαγνητικά πεδία κάνουν τη… βρώμικη δουλειά, «παγιδεύοντας» τα υλικά, με τα οποία τροφοδοτείται και στην ουσία ενεργοποιείται η Μαύρη Τρύπα.
Η μελέτη του φαινομένου βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς μπροστά στα σύγχρονα «μάτια» της ανθρωπότητας, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη σταδιακή κατάκτηση του Διαστήματος, ξεδιπλώνονται ένα-ένα τα μυστήρια ενός κόσμου που μοιάζει ολοένα και περισσότερο μαγευτικός. Πολλά απ’ όσα διαπιστώνουν οι επιστήμονες, αντρέπουν τους νόμους της φυσικής που ισχύουν στη Γη και καθορίζουν μία νέα πραγματικότητα, που απλώνεται σε έναν κόσμο που είναι αδύνατον να κατανοηθεί ως μέγεθος στην παρούσα φάση της ανθρώπινης εξέλιξης.
Μαύρες Τρύπες, πάλσαρ, σκουληκότρυπες, γέννηση άστρων, big bang, σκοτεινή ύλη, ζωή στο Σύμπαν, νεφελώματα και χιλιάδες άλλες πληροφορίες και φαινόμενα, αποτελούν εικόνες από το μέλλον της ανθρωπότητας. Η δε γνώση τους, ισοδυναμεί με προϋπόθεση επιβίωσης του είδους, καθώς ο χρόνος τρέχει και όπως τα πάντα στον κόσμο, έτσι και ο πλανήτης που μας προσφέρει απλόχερα τη φιλοξενία του, όσο και αν τον πληγώνουμε, θα γεράσει και δεν θα μπορεί πλέον να ανταποκριθεί -αρχικώς- στις ανάγκες μας και -ακολούθως- στις βασικές του λειτουργίες ως πλανήτης.
Η μελέτη του Διαστήματος αποτελεί μονόδρομο για την ανθρωπότητα. Οι Μαύρες Τρύπες δείχνουν να «κρύβουν» πολλά «ιερά» μυστικά. Μυστικά, τα οποία ενδέχεται να αποτελέσουν τη «Νέα Βίβλο» επιβίωσης του ανθρώπινου είδους. Η NASA, σε συνεργασία με επιστημονικές ομάδες σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη, «σαρώνει» τον Milky Way, αλλά και τους κόσμους εκτός του γαλαξία μας, προκειμένου να συσσωρεύσει τη γνώση που θα αποτελέσει τον οδηγό των επόμενων γενεών.
Κάποιοι ενδεχομένως να θεωρούν «παιχνίδια επιστημονικής φαντασίας» και σενάρια όλα τα παραπάνω, ή πρόωρες σκέψεις για έναν κόσμο που μπορεί να χαθεί. Σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες, ωστόσο, η γνώση του Διαστήματος είναι μία «μάχη με τον χρόνο». Αν η ανθρωπότητα «κόψει» πρώτη «το νήμα», εξαρτάται εν πολλοίς από τις δυνάμεις που μας υπερβαίνουν, αλλά σε ένα ικανό ποσοστό και από εμάς τους ίδιους. Συνολικά ως είδος, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, έχουμε την ευθύνη να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, να μην είμαστε αλαζόνες και να βγάλουμε τις παρωπίδες από τα μάτια, αντικρίζοντας έναν κόσμο υπέροχο, θαυμαστό και εξίσου επικίνδυνο, που πάντως θα είναι ο κόσμος που οι επόμενες γενεές, θα κληθούν να κατακτήσουν, προκειμένου να διασωθεί και να επιβιώσει το ανθρώπινο είδος.

Αστέρας νετρονίων: Ανακαλύφθηκε ο πιο αργός στο διάστημα

Αστέρας νετρονίων: Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων – ανάμεσα στους οποίους δύο ελληνικής καταγωγής επιστήμονες της διασποράς – ανακάλυψαν τον πιο αργά περιστρεφόμενο αστέρα νετρονίων (πάλσαρ) που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.
Το εν λόγω άστρο-σβούρα, που έχει ηλικία περίπου 14 εκατομμυρίων ετών και βρίσκεται στον αστερισμό της Κασσιόπης, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του μία φορά κάθε 23,5 δευτερόλεπτα.
Το ρεκόρ του πιο αργού πάλσαρ κατείχε έως τώρα ένα άστρο νετρονίων που έκανε μια περιστροφή κάθε 8,5 δευτερόλεπτα.
Το ρεκόρ του πιο γρήγορου πάλσαρ κατέχει ένα άστρο που κάνει μια περιστροφή σε μόλις 1,4 χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Συνεπώς το βραδύτερο πάλσαρ στριφογυρνάει περίπου 15.000 φορές πιο αργά από ό,τι το ταχύτερο, πράγμα που έχει εντυπωσιάσει τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν περίμεναν να βρουν ένα τόσο…τεμπέλικο άστρο νετρονίων.
«Αυτό το πάλσαρ ήταν τελείως απρόσμενο.Είμαστε λιγάκι σοκαρισμένοι που ένα άστρο νετρονίων είναι δυνατό να περιστρέφεται τόσο αργά και παρόλα αυτά να δημιουργεί ισχυρούς ραδιοπαλμούς.
Προφανώς τα πάλσαρ μπορούν να είναι βραδύτερα από ό,τι νομίζαμε, πράγμα που μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τις θεωρίες μας γι’ αυτά», δήλωσε ο ερευνητής Τζέισον Χέσελς του Ολλανδικού Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας ASTRON και του Πανεπιστημίου του ‘Αμστερνταμ.Οι ερευνητές, που πραγματοποίησαν την ανακάλυψη με το τηλεσκόπιο LOFAR της Ολλανδίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal».
Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι αστρονόμοι Σωτήρης Σανιδάς του Πανεπιστημίου του ‘Αμστερνταμ και ‘Αρης Καραστεργίου των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Δυτικού Ακρωτηρίου στη Νότια Αφρική.

Έρευνα: Το ταξίδι στο διάστημα αλλάζει τη δομή του εγκεφάλουCC0

Μπορεί το ταξίδι στο διάστημα να αλλοιώσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει νέα μελέτη ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Antwerp.
Η παραμονή στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τη σύσταση του εγκεφάλου των αστροναυτών.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Antwerp που μελέτησε τους εγκεφάλους αστροναυτών πριν και μετά από αποστολή έξι μηνών στο διάστημα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο IFLScience.
Οι ερευνητές υπέβαλαν δέκα αστροναύτες σε μαγνητική τομογραφία πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους στο διάστημα και μερικές εβδομάδες αφού επέστρεψαν.
Μάλιστα, επτά από αυτούς υποβλήθηκαν και σε τρίτη μαγνητική τομογραφία, αρκετούς μήνες αργότερα.
H ομάδα διαπίστωσε μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, με ιδιαίτερες επιδράσεις τόσο στον κογχομετωπιαίο φλοιό, σημείο του εγκεφάλου που συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων όσο και στον κροταφικό φλοιό, ο οποίος παίζει ρόλο στην επεξεργασία των ερεθισμάτων που προκύπτουν από τις αισθήσεις μας και στη δημιουργία της μνήμης.
Συρρικνώσεις εντοπίστηκαν επίσης στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, το υλικό που συνδέει διαφορετικές περιοχές της φαιάς ουσίας μεταξύ τους.
Η ομάδα παρατήρησε ακόμη αλλαγές στη διανομή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, το οποίο απομακρύνει τις περιττές ουσίες και προστατεύει τον εγκέφαλο.
Αυτό συμβαίνει λόγω της έλλειψης βαρύτητας που κάνει το υγρό να κινείται προς το κεφάλι και να συσσωρεύεται εκεί.
Ενώ τα επίπεδα της φαιάς ουσίας δεν είχαν ιδιαίτερη διαφοροποίηση πριν την αποστολή και αρκετούς μήνες μετά την επιστροφή, οι μεταβολές στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό συνέχισαν για αρκετό καιρό μετά.
Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει γιατί οι αστροναύτες συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα στην όραση.
Η μελέτη επικεντρώθηκε περισσότερο στις αλλαγές της δομή του εγκεφάλου, αλλά όχι στον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές αυτές μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του.
Ωστόσο, η ομάδα σκοπεύει να διερευνήσει ενδελεχώς αυτό το ζήτημα καθώς και το πόσο χρόνο χρειάζεται ο εγκέφαλος για να επιστρέψει στη φυσιολογική του κατάσταση.

Διάστημα: Ανακαλύφθηκαν εξωπλανήτες με… αρκετά παράξενες ατμόσφαιρες

Διάστημα: Ανακαλύφθηκαν εξωπλανήτες με… αρκετά παράξενες ατμόσφαιρες: Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη, τον ΗΑΤ-Ρ-11b, ο οποίος έχει άφθονο ήλιο στην ατμόσφαιρά του, ...