Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Το πιο λαμπρό πάλσαρ στο Σύμπαν!

Εντοπίστηκε άστρο νετρονίου που είναι χίλιες φορές πιο φωτεινό από ότι θεωρείτο δυνατό για αυτά τα άστρα
Το πιο λαμπρό πάλσαρ στο Σύμπαν!
Τα πάλσαρ είναι από τα πλέον εντυπωσιακά κοσμικά σώματα στο Σύμπαν και τώρα εντοπίστηκε το πιο εντυπωσιακό εξ αυτών

Αστρονομία- Κοσμοφοβία

Η καταστροφολογία πάντα καταφέρνει να ξυπνά το πλέον αρχέγονο και δυνατό ανθρώπινο συναίσθημα : Τον φόβο. Ο φόβος με την σειρά του δημιουργεί ανάγκη για παντός είδους σωτήρες, άλλα αποτελεί επίσης και τον παράδεισο του κάθε επιτήδειου τρομολάγνου, που εκμεταλλευόμενος την άγνοια, την ελλειπή ή στρεβλή πληροφόρηση και την απουσία συνήθως χρήσιμων νοητικών εργαλείων ( ψάξτε λίγο για το λεγόμενο Ξυράφι του Όκαμ ), μπορεί να αντλήσει εξουσία και αρκετά κέρδη από αυτή του την δραστηριότητα. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε μια αρκετά περιγραφική εικόνα του σύγχρονου κόσμου. Η χρήση του φόβου ως εργαλείου είναι παλιά όσο και το ίδιο το ανθρώπινο είδος, και μας συνόδευε πάντα στην πορεία της εξέλιξης μας. Μια προσεκτική ματιά σε όλα σχεδόν τα σύγχρονα μέσα πληροφόρησης, μπορεί να φανερώσει του λόγου το αληθές. Σε αυτό το άρθρο θα μας απασχολήσει η έκφανση αυτού του φαινομένου σε ότι αφορά τον διαστημικό χώρο, και τις πραγματικά άπειρες ανυπόστατες ειδήσεις και θεωρίες που κυκλοφορούν.

Ο άνθρωπος έτοιμος να… σπείρει το διάστημα – Δημιουργήθηκε τεχνολογία που υποστηρίζει «διαστημικές» καλλιέργειες

Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσ’του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε τον να ψαρεύει. Η κινέζικη παροιμία που μέσα στους αιώνες έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση της NASA.
Γιατί μπορεί η πιο γνωστή και εξελιγμένη υπηρεσία διαστήματος του πλανήτη να είναι εξολπισμένη με τα ισχυρότερα τεχνολογικά μέσα, όμως το πρόβλημα του… φαγητού παραμένει ένα μεγάλο, άλυτο πρόβλημα για τους επιστήμονες της. Τα σχέδια της NASA για επανδρωμένα ταξίδια μακράς διάρκειας έχουν αναπτυχθεί εδώ και καιρό, είτε μέσα από ανακοινώσεις της ίδιας υπηρεσίας, είτε από μια πληθώρα άρθρων και δημοσιεύσεων που αναρτώνται σε σχεδόν καθημερινή βάση το τελευταίο διάστημα.
Η NASA ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα, ο άνθρωπος φαίνεται για πρώτη φορά έτοιμος να εγκαταλείψει τον πλανήτη που τον φιλοξενεί από όταν στάθηκε για πρώτη φορά στα δυο του πόδια, αλλά για να συμβεί αυτό χρειάζεται πρώτα μια… επιστροφή στις βάσεις. Ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να επιβιώνει σε ένα εξωγήινο περιβάλλον. Να σταθεί ξανά στα πόδια του, αυτή τη φορά έξω από το… πατρικό του σπίτι. Εδώ έρχεται να βρει την εφαρμογή της η αρχαία κινέζικη παροιμία, αφού σε ξένα εδάφη ο άνθρωπος πρέπει να επιστρέψει στην εποχή της… γεωργίας για να επιβιώσει.
Ενα βήμα πιο κοντά στην εποχή της… διαστημικής γεωργίας
Σε ταξίδια μικρής διάκειας, οι αστροναύτες ποτέ δεν αντιμετώπισαν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Είτε με την τεχνική πολτοποίησης τροφίμων του σπουδαίου Αμερικανού αστροναύτη John Glenn, είτε με πιο εξελιγμένες μεθόδους όπως η αποξήρανση και ψύξη τροφίμων, οι άνθρωποι της NASA έβρσικαν την λύση.
Για τα μελλοντικά πλάνα της NASA όμως, οι αστροναύτες πρέπει να μάθουν να… ψαρεύουν. Σε αυτήν την προσπάθεια, επικεφαλής είναι ο Bryan Onate. Ενας μηχανικός από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, ο οποίος συμμετείχε στην ανάπτυξη του Veggie, του πρώτου διαστημικού συστήματος καλλιεργειών. Αυτήν την φορά, ένα νέο και πολύ πιο ανεπτυγμένο σύστημα είναι έτοιμο να ταξιδέψει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για έξι μήνες, ώστε να περάσει το… πρώτο τεστ.
Σε μέγεθος ενός μικρού ψυγείου, το Advanced Plant Habitat θα μπορεί να διατηρεί ασφαλή τα φυτά κατά την διάρκεια της ανάπτυξης τους, αφήνοντας τους αστροναύτες του σταθμού να μελετούν την πρωτοφανή διαδικασία. Η διαφορετική βαρύτητα αλλά και πολλοί ακόμα διαστημικοί παράγοντες, αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα για μια καλλιέργεια. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο οι ειδικοί της NASA ελπίζουν πως θα βρουν την λύση.
“Εχω την αίσθηση πως οι αστροναύτες θα μπορέσουν να γευτούν τους καρπούς της δουλειάς μας” δήλωσε εύστοχα ο κ. Onate την ώρα που το μηχάνημα του ετοιμάζεται να ταξιδέψει εκτός ατμόσφαιρας. Εξοπλισμένο με 180 αισθητήρες, τρεις κάμερες και έναν δυνατό επεξεργαστή δεδομένων, το δημιούργημα του τελευταίου φέρνει ένα αίσθημα αισιοδοξίας στους κύκλους της NASA. Χωρίς αμφιβολία, το έργο του Αμερικανού οδηγεί τον άνθρωπο ένα βήμα πιο κοντά στην… διαστημική καλλιέργεια.
“Ο τελικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε βιώσιμες συνθήκες σε ένα εξωγήινο περιβάλλον. Αν θέλουμε να αποικίσουμε τον Αρη, για παράδειγμα, οι συνεχείς αποστολές τροφίμων δεν είναι εφικτές. Το κλειδί είναι να βρεθεί η τεχνολογία για την ανάπτυξη καλλιέργειας σε εξωγήινο έδαφος. Εχουμε ήδη κάνει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατέυθυνση.” τόνισε ο κ. Onate.
Ως τώρα οι αποστολές πόρων προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αποτελούν ένα συνεχόμενο και διόλου ευκαταφρόνητο έξοδο για τις διαστημικές υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα, κάθε κιλό που ταξιδεύει προς τον Σταθμό, κοστίζει περίπου 10.000 δολάρια. Πέραν αυτού όμως, τα τρόφιμα δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό, με αποτέλεσμα οι αποστολές να είναι πολύ συχνές και τα έξοδα να εκτοξεύονται.
Η αποστολή του Advanced Plant Habitat στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα πραγματοποιηθεί μέσα στον επόμενο μήνα, με τους ειδικούς να ανυπομονούν, αισιοδοξώντας πως το νέο μηχάνημα θα ανοίξει τον δρόμο για την εποχή της… διαστημικής καλλιέργειας!
iefimerifda.gr

ΔΙΑΣΤΗΜΑ | Ανακαλύφθηκαν 100 νέοι πλανήτες που μπορεί να μοιάζουν στη Γη



Οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν πάνω από 100 νέους δυνητικούς -με επιβεβαιωμένους ακόμη- εξωπλανήτες, μερικοί από τους οποίους είναι σχετικά κοντά στη Γη. Ιδίως ένας που βρίσκεται γύρω από το τέταρτο κοντινότερο άστρο, σε απόσταση «μόνο» 8,1 ετών φωτός.

Οι νέες παρατηρήσεις έγιναν με το φασματόμετρο υψηλής ανάλυσης HIRES του διαμέτρου δέκα μέτρων αμερικανικού τηλεσκοπίου Κεκ της Χαβάης, με επικεφαλής τον Στιβ Βογκτ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ και τον Πολ Μπάτλερ του Ινστιτούτου Επιστημών Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον.

Tο HIRES ανιχνεύει εξωπλανήτες με τη μέθοδο της «ακτινικής ταχύτητας» (radial velocity method), με βάση τις ανεπαίσθητες βαρυτικές ανωμαλίες που οι εξωπλανήτες προκαλούν στα μητρικά άστρα τους. H τεχνική αυτή εντοπισμού είναι διαφορετική από την πιο δημοφιλή μέθοδο «των διελεύσεων» (transit method) που, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» και η οποία βασίζεται στις αμυδρές αυξομειώσεις του φωτός ενός άστρου, όταν περνά μπροστά του ένας εξωπλανήτης.

Η νέα «φουρνιά», που προέκυψε από σχεδόν 61.000 παρατηρήσεις σε περισσότερα από 1.600 άστρα και παρουσιάσθηκε σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «The Astronomical Journal», περιλαμβάνει 60 δυνητικούς εξωπλανήτες που θα χρειασθούν επιβεβαίωση, καθώς και 54 άλλες περιπτώσεις που χρειάζονται περαιτέρω μελέτη, προτού πάρουν τον χαρακηρισμό των δυνητικών εξωπλανητών.

Ο πιο κοντινός πιθανός εξωπλανήτης περιφέρεται γύρω από το άστρο GJ 411, γνωστό και ως Λαλάντ 21185, που βρίσκεται σε απόσταση 8,1 ετών φωτός και έχει μόνο το 40% της μάζας του Ήλιου μας. Μόνο τρία άλλα άστρα είναι πιο κοντά. Το πιο κοντινό είναι ο Εγγύτατος (Proxima) του Κενταύρου, σε απόσταση 4,22 ετών φωτός από τη Γη, γύρω από τον οποίο πέρυσι τον Αύγουστο ανακαλύφθηκε ένας εξωπλανήτης που πιθανώς έχει ομοιότητες με τον δικό μας πλανήτη.

ΠΗΓΗ: AΠΕ

Ετσι θα γίνει ο Ηλιος πεθαίνοντας

Εντυπωσιακές εικόνες από παρόμοιο άστρο που βρίσκεται στο τέλος της ζωής του
Ετσι θα γίνει ο Ηλιος πεθαίνοντας
Μια από τις εικόνες που κατέγραψε το Hubble από το άστρο που πεθαίνει εκτοξεύοντας την ύλη του στο Διάστημα. Αυτή θα είναι και η κατάσταση του Ηλιου οταν εισέλθει στην ίδια διαδικασία. Credit:(ESA/Hubble & NASA, Acknowledgement: Judy Schmidt)

Το Σύμπαν πάσχει από… διπολική διαταραχή

Κάποια δύναμη τον τραβάει σε μια κατεύθυνση και μια άλλη τον απομακρύνει από εκεί
Το Σύμπαν πάσχει από… διπολική διαταραχή
Μυστηριώδη κοσμικά χέρια σπρώχνουν το Σύμπαν σε αντίθετες κατευθύνσεις

Πού είναι πιθανή η ύπαρξη ζωής στο διάστημα; Αυτά είναι τα 9 μέρη



Όταν τους προηγούμενους μήνες οι επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν πως εντόπισαν ενδείξεις νερού στον Άρη, όλοι μίλησαν για την πιθανότητα να υπάρχει ζωή και κάπου αλλού πέρα από τη γη.


Κάποια στιγμή θα γνωρίζουμε και επίσημα αν μπορούμε επιτέλους να μετακομίσουμε στον Άρη!

Στο μεταξύ οι επιστήμονες μελετούν και άλλους πλανήτες. Πού θα μπορούσε να υπάρχει ζωή και ποια είναι τα θετικά σημάδια που κρύβει ο κάθε πλανήτης; Το worldsciencefestival.com μέσα από ένα εξαιρετικό infographic μας εξηγεί πού θα μπορούσε να είναι πιθανή η ύπαρξη ζωής.

Κινέζος αστροναύτης αναφέρει μυστηριώδη θόρυβο στο διάστημα

Ένας Κινέζος αστροναύτης ανέφερε ότι έχει μείνει έκπληκτος από ανεξήγητους θορύβους που ακούγονταν από το εξωτερικό μέρος του διαστημόπλοιου του.
Ο Yang Liwei σήμερα 51 ετών αποκαλύπτει σε συνέντευξή του πως άκουσε κάποιους ανεξήγητους θορύβους – που περιέγραψε σαν ένα «ξύλινο σφυρί να χτυπά ένα κουβά σιδήρου», κατά τη διάρκεια της παρθενικής διαστημικής πτήσης του το 2003.

Πρώτες ενδείξεις για κβαντική διάθλαση στο Διάστημα

Το παράξενο φαινόμενο της κβαντικής διπλής διάθλασης ανιχνεύεται για πρώτη φορά, 80 χρόνια μετά την πρόβλεψή του
Πρώτες ενδείξεις για κβαντική διάθλαση στο Διάστημα
To πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο του άστρου νετρονίων δείχνει να επηρεάζει τα εικονικά σωματίδια που ξεπηδούν από το κενό (Καλλιτεχνική απεικόνιση: ESO/L. Calçada)

Ξετρύπωσαν «καμουφλαρισμένες» μαύρες τρύπες

Οι μελανές οπές ήταν κρυμμένες σε ένα προπέτασμα νεφών αερίων σκόνης
Ξετρύπωσαν «καμουφλαρισμένες» μαύρες τρύπες
Υπάρχουν μαύρες τρύπες που κρύβονται μέσα σε πυκνά νεφελώματα αλλά μπορούμε πλέον να τις εντοπίζουμε

H NASA θα εξερευνήσει αστεροειδείς

Δύο νέες σημαντικές αποστολές ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία
H NASA θα εξερευνήσει αστεροειδείς
Τους εντυπωσιακούς Τρωικούς αστεροειδείς θέλει να εξερευνήσει η NASA

Σύγκρουση αστέρων θα φωτίσει τον ουρανό το 2022

Το δυαδικό σύστημα KIC 9832227 θα συγκρουστεί και θα γίνει για λίγο ένα από τα λαμπρότερα σώματα του νυχτερινού ουρανού
Σύγκρουση αστέρων θα φωτίσει τον ουρανό το 2022
Τα δύο άστρα βρίσκονται ήδη τόσο κοντά ώστε οι ατμόσφαιρές τους πρέπει να έχουν συγχωνευτεί (Καλλιτεχνική απεικόνιση: ESO/L. Calçada)

Αστρονόμοι ανακάλυψαν δύο μαύρες τρύπες στο διάστημα




Βρετανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη δύο μαύρων οπών τεραστίων διαστάσεων, οι οποίες βρίσκονται στο κέντρο δύο σχετικά κοντινών γαλαξιών. Παραμένουν πάντως σε απόσταση εκατομμυρίων φωτός και δεν θεωρούνται απειλή για τη Γη.

ΕΘΝΟΣ On Line
11:11, 8/1









Οι μαύρες τρύπες είχαν παραμείνει άγνωστες έως τώρα, επειδή είναι κρυμμένες πίσω από ένα προπέτασμα νεφών αερίων και σκόνης. Οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό ότι αρκετές ακόμη μαύρες τρύπες βρίσκονται σε σχετικά κοντινές αποστάσεις, αλλά δεν έχουν εντοπισθεί εξαιτίας του «καμουφλάζ» τους.


«Αυτές οι μαύρες τρύπες βρίσκονται σχετικά κοντά στο γαλαξία μας, όμως μέχρι σήμερα είχαν παραμείνει κρυμμένες από μας. Είναι σαν τα τέρατα που κρύβονται κάτω από το κρεβάτι μας. Οι νέες ανακαλύψεις εγείρουν το ερώτημα πόσες άλλες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες βρίσκονται ακόμη και στο γειτονικό σε μας σύμπαν», δήλωσε ο αστρονόμος 'Αντι Ανουάρ του Κέντρου Εξωγαλακτικής Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Γκάρντιαν».

Οι δύο γαλαξίες που «φιλοξενούν» τις θηριώδεις μαύρες τρύπες, είναι ο NGC 1448 σε απόσταση 38 εκατομμυρίων ετών φωτός και ο IC 3639 σε απόσταση 170 εκατ. ετών φωτός. Ο εντοπισμός των μαύρων οπών έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Nustar (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) της NASA.

Οι μαύρες τρύπες διαθέτουν τόσο ισχυρή βαρυτική έλξη, που παγιδεύουν το φως και οτιδήποτε άλλο, ενώ στρεβλώνουν τον χωροχρόνο γύρω τους. Η ανίχνευσή τους γίνεται έμμεσα, κυρίως από την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα αντικείμενα, τα οποία πέφτουν μέσα σε αυτές

Επιστήμονες εντόπισαν την πηγή μυστηριωδών ραδιοσημάτων από το διάστημα

Ένα μυστηριώδες σήμα προερχόμενο από τα βάθη του διαστήματος προβλημάτιζε για καιρό τους επιστήμονες, αλλά από ότι όλα δείχνουν ο γρίφος λύθηκε καθώς ερευνητές εντόπισαν την πηγή του.

Αστρονομία - Κινητήρεs αντιύληs

«Ξεκινήσαμε σαν περιπλανητές, και ακόμα είμαστε περιπλανητές. Έχουμε παραμείνει για πολύ μεγάλο διάστημα στην ακτή του Κοσμικού Ωκεανού. Είμαστε έτοιμοι να σαλπάρουμε για τα άστρα…»