Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Τα φαράγγια μεθανίου και υδρογονανθράκων του Τιτάνα

Στοιχεία του σκάφους Cassini αποκαλύπτουν πως τα φαράγγια βάθους έως 570 μέτρων του δορυφόρου του Κρόνου είναι γεμάτα μεθάνιο και υγρούς υδρογονάνθρακες
Τα φαράγγια μεθανίου και υδρογονανθράκων του Τιτάνα
Οι θάλασσες υδρογονανθράκων του Τιτάνα εντοπίσθηκαν για πρώτη φορά το 2006. Ο Τιτάνας είναι το μοναδικό σώμα - εκτός από τη Γη - στο ηλιακό μας σύστημα, που η επιφάνεια του εμφανίζει συνεχή διάβρωση από γεωλογικές διαδικασίες ευρείας κλίμακας

Η NASA δοκιμάζει περιβάλλοντα διαβίωσης για τις αποστολές στο βαθύ διάστημα

Τα μεγάλα ταξίδια του ανθρώπου στο βαθύ διάστημα είναι πιο κοντά από ποτέ και η NASA είναι έτοιμη να αναπτύξει χώρους στους οποίους θα μπορούν οι ερευνητές διαμένουν και να εργάζονται, μακριά από τον πλανήτη μας. Έτσι, επέλεξε έξι διαφορετικά πρωτότυπα από έξι ιδιωτικές εταιρίες για να τα δοκιμάσει, στα πλαίσια του δεύτερου Next Space Technologies for Exploration Partnerships.
Πρώτη η Boeing, η οποία όπως φαίνεται και στην εικόνα παραπάνω, ανέπτυξε ένα modular σύστημα κατοικιών το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες της αποστολής. Η Lockheed Martin από την άλλη, θα διαμορφώσει ένα από τα οχήματα με τα οποία μεταφέρει προμήθειες στον ISS σε κατοικία με ενσωματωμένα ηλεκτρονικά πλοήγησης, Περιβαλλοντικό Έλεγχο και Σύστημα Υποστήριξης Ζωής (ECLSS).
Η Orbital ATK συνεχίζει την ανάπτυξη ενός σκάφους το οποίο είναι σχεδιασμένο να μένει μεταξύ Γης και Σελήνης και βασίζεται στο διαστημικό σκάφος Cygnus που μεταφέρει και αυτό προμήθειες στον ISS.

Επιλογή έξι εταιρειών από τη NASA για την ανάπτυξη πειραματικών διαστημικών αποικιών

EPA/NASA/JPL-CALTECH/UNIVERSITY OF ARIZONA
Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, η NASA και οι εταιρείες που συνεργάζονται μαζί της θα δουλέψουν πάνω στην επέκταση της εμπορικής ανάπτυξης του διαστήματος, σε τροχιά γύρω από τη Γη, ενώ παράλληλα βελτιώνονται οι δυνατότητες εξερεύνησης στο βαθύ διάστημα με στόχο πιο μακροχρόνιες επανδρωμένες αποστολές.

Prospector 1: Τα σχέδια για την πρώτη διερευνητική αποστολή για εξόρυξη σε αστεροειδή

Η Deep Space Industries ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την πραγματοποίηση της πρώτης διερευνητικής διαστημικής αποστολής για εξόρυξη σε αστεροειδή, από ιδιωτική εταιρεία. Το διαστημικό σκάφος Prospector 1 θα αποσταλεί σε έναν κοντινό στη Γη αστεροειδή και θα τον μελετήσει για να διαπιστωθεί η αξία του από άποψης διαστημικών πόρων.
Η συγκεκριμένη αποστολή θεωρείται σημαντικό βήμα στα σχέδια της εταιρείας για εξόρυξη και εκμετάλλευση φυσικών πόρων στο διάστημα, προς υποστήριξη της ανερχόμενης διαστημικής οικονομίας.

Εχθρός του ανθρώπινου οργανισμού το Διάστημα

Μεγαλώνει η λίστα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ανθρώπινος οργανισμός στο Διάστημα και οι επιστήμονες καλούνται να βρουν λύση
Εχθρός του ανθρώπινου οργανισμού το Διάστημα
Δυστυχώς η απόδραση του ανθρώπου από τη Γη δεν θα είναι καθόλου εύκολη, αφού το διαστημικό περιβάλλον είναι πολύ... αφιλόξενο για τον οργανισμό μας

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Η κόκκινη κηλίδα είναι το… καλοριφέρ του Δία

Νέα μελέτη αναφέρει ότι θερμαίνει την ατμόσφαιρα του γίγαντα αερίων
Η κόκκινη κηλίδα είναι το… καλοριφέρ του Δία
Η τρομερή κόκκινη κηλίδα του Δία παράγει θερμότητα την οποία στέλνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Credit: (Karen Teramura, UH IfA with James O’Donoghue and Luke Moore)

Δύο κοντινοί εξωπλανήτες φαβορί της… ζωής

Είναι βραχώδεις και βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη του συστήματος τους
Δύο κοντινοί εξωπλανήτες φαβορί της… ζωής
Καλλιτεχνική απεικόνιση των δύο εξωπλανητών που είναι οι πλέον επικρατέστεροι υποψήφιοι για να διαθέτουν ζωή από όσους εξωπλανήτες έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Credit: ( Credits: NASA/ESA/STScI/J. de Wit (MIT)

Κολοσσιαίες μαύρες τρύπες σε «ταγκό» θανάτου

Η μια βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την άλλη και σύντομα θα πέσει μέσα σε αυτή
Κολοσσιαίες μαύρες τρύπες σε «ταγκό» θανάτου
Ενα πραγματικά εκπληκτικό... χορό ανάμεσα σε δύο μαύρες τρύπες εντόπισαν οι επιστήμονες στα βάθη του Σύμπαντος

Εντοπίστηκαν 104 νέοι πλανήτες!

Ανάμεσα τους κάποιοι βραχώδεις με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Γης
Εντοπίστηκαν 104 νέοι πλανήτες!
Καλλιτεχνική απεικόνιση του συστήματος με τους τέσσερις βραχώδεις πλανήτες δύο εκ των οποίων μπορεί να διαθέτουν συνθήκες ευνοϊκές στη ζωή. Credit: (NASA/JPL)

Εντοπίστηκαν χιόνια σε ένα… άστρο!

Για πρώτη φορά έγινε απευθείας παρατήρηση του κοσμικού φαινομένου
Εντοπίστηκαν χιόνια σε ένα… άστρο!
Καλλιτεχνική απεικόνιση του άστρου V883 Orionis και του δίσκου ύλης που έχει σχηματιστεί γύρω από αυτόν. Στο εσωτερικό του δίσκου διακρίνεται η σκοτεινή παγωμένη περιοχή την οποία παρατήρησαν οι ερευνητές του Πρίνστον. Credit: (A. Angelich (NRAO/AUI/NSF)

Έκρηξη σουπερνόβα πίσω από μαζική εξαφάνιση ειδών στη Γη;

X-ray: NASA/CXC/SAO; Optical: NA/Chandra X-ray Observatory Center
Ο λόγος είναι ότι, όπως έδειξε η έρευνα, τα σωματίδια υψηλής ταχύτητας διασπούσαν σε μεγάλη κλίμακα τα μόρια αερίων που καταλάμβαναν το κατώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας, δηλαδή την τροπόσφαιρα.